Maasschipper: verschil tussen versies

Uit TitVen
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina: '''Maasschipper''' was één van de meest mobiele beroepen dat redelijk welvarende families in de periode 1500-1800 in Limburg uitoefenden met hun schepen over rivier de Maas. Ze tran...)
(geen verschil)

Versie van 31 dec 2008 om 05:14

Maasschipper was één van de meest mobiele beroepen dat redelijk welvarende families in de periode 1500-1800 in Limburg uitoefenden met hun schepen over rivier de Maas. Ze transporteerden van alles (bv. hout, stenen, wijn en niet geheel ongevaarlijk ook militairen) op de hoofdroute tussen Luik en Dordrecht. Ze waren eigenaar van het schip én de lading; het waren dus kooplieden en niet slechts transporteurs of beurtschippers. Tevens hadden ze een vast huis aan de wal in de vaak grotere steden, vanwege de tolvrijstellingen die deze steden hadden. Raakt men bij genealogisch onderzoek een Maasschipper kwijt in Eijsden, dan kan men hem wellicht terugvinden in Dordrecht, of in Nijmegen.

Zie ook: Prof.Dr. Theo Thurlings (1916-1997) - "De Maashandel van Venlo en Roermond in de 16e eeuw (1473-1572)" (dissertatie, 1945)

Bekende maasschipperfamilies zijn: In de Betouw, Bachus, Boers (Beurs), Blanck(a)ert(s), Caen, Cloens, van Eijsden, Hardus, van Hermael, Houba, Jamin, Josselet, Labeen, de Laet, Marga, Moorrees, van Nattenhoven, Nolens, Ohmeling, Sael, Schoncken, Titulaer, van Urmond(t), Vaessen, Verma(e)sen en Vuur (Vuer).

Link

Maasschippers 1596-1796 genoemd in Roermond