Werpvijfkamp

Uit TitVen
Ga naar: navigatie, zoeken
illustratie: Erwin Suvaal
De Werpvijfkamp (Weight-Pentathlon) is een specifiek onderdeel voor masters (ouder dan 35 jaar) en omvat alle werp-onderdelen uit de atletiek. Een muisklik geeft toegang tot een korte historie van de individuele onderdelen, een stukje lager iets over het ontstaan van de werpvijfkamp:

Elk jaar vinden Nederlandse Kampioenschappen plaats, in de even jaren Europese Kampioenschappen (EVACS) en in de oneven jaren Wereldkampioenschappen (WMA).

  • 2010 - Europese Kampioenschappen-EVACS2010 - 15-24 juli - Nyiregyhaza (HUN) link EVACS2010
  • 2011 - Wereld-Kampioenschappen-WMA2001 - 6-17 juli - Sacramento (USA) link WMA2011

Historie

De Werpvijfkamp (Weight Pentathlon) bestaat uit de onderdelen kogelslingeren, kogelstoten, discuswerpen, speerwerpen en gewichtwerpen. Het is een atletiek-discipline alléén voor Masters, vrouwen en mannen vanaf de 35-jarige leeftijd. De werpvijfkamp wordt in bovengenoemde volgorde in één dag verwerkt, per onderdeel krijgt de deelnemer drie pogingen. Van de beste poging wordt een puntentotaal berekend uit de WMA-tabel (World Masters Athletics):

  • Basis vormt de puntentabel van de IAAF (International Association of Athletics Federations);
  • Met daarop een toeslag voor leeftijd, elke vijf jaar een andere factor (WMA - Laws & Rules - Appendix E - Age Grading Factors);

Ardell Chester "A.C." Linnerud (Raleigh, North Carolina, USA) is de grondlegger, hij introduceerde de werpvijfkamp als nieuw onderdeel voor masters. De meerkamp werd als zodanig op 7 april 1974 voor het eerst georganiseerd tijdens de Southeastern Masters Track and Field Championships in Raleigh. Hij groeit nog steeds in populariteit en is een van de vaste meerkampen tijdens Wereld- en Europese Kampioenschappen voor Masters. Het is een traditie dat de werpvijfkamp wordt afgesloten met een feest. Gary Purdy, de bekende man van de tienkamptelling, hielp A.C. Linnerud met de ontbrekende tabellen voor het gewichtwerpen. Uit een analyse bleek een prestatieve relatie met kogelstoten, waardoor de tabellen gewichtwerpen hiervan zijn afgeleid. Tijdens die eerste wedstrijd kregen de 10 deelnemers 6 pogingen per discipline, al snel werd dit gereduceerd naar de normale 4 pogingen in een meerkamp. De WAVA (nu WMA) bracht het aantal pogingen op 3, de Amerikanen hielden nog tot december 1998 vast aan “hun” 4 pogingen. Maar op een meeting in Orlando (Florida) werd besloten tot deze reductie, omdat (wereld) records anders niet werden goedgekeurd.
Jan Smit

Jan Smit (Eindhoven-Atletiek) verbleef langere tijd in Amerika en bij zijn terugkeer introduceerde hij de werpvijfkamp in Nederland. Hij kocht uit eigen zak de eerste set (in Nederland nog onbekende) werpgewichten, en in 1997 werd in Eindhoven de eerste officiële werpvijfkamp georganiseerd. Ook in Nederland geniet de werpvijfkamp een groeiende belangstelling voor (ex) tienkampers en (oud) werp(st)ers, elk jaar worden Nederlandse Kampioenschappen gehouden. Alleen het gewichtwerpen blijft nog even een stiefkindje en moet het in Nederland doen zonder NK.

  • 1983 was het 1ste inofficiële WK (Atlanta-Florida) met 60 mannen en 5 vrouwen als deelnemers.
  • 1987 het 2de inofficiële WK (Melbourne-Australië) met 92 mannelijke en 28 vrouwelijke deelnemers.
  • 1989 het 3de inofficiële WK (Eugene-Oregon), 77 mannelijke en 16 vrouwelijke deelnemers.
  • 1993 de werpvijfkamp werd een demonstratie-onderdeel bij de WK in Miyazaki (Japan) en
  • 1995 kreeg de 1ste officiële WK (Buffalo-New York), hierbij werd na de drie pogingen per onderdeel ook de vaste volgorde ingevoerd (kogelslingeren, kogelstoten, discuswerpen, speerwerpen, gewichtwerpen).
  • 2008 bij de laatste WK (Lahti-Finland) waren 272 deelnemers (92V en 180M).

Links

Lampis logo 4c.jpg